De Ronde van Brabant
Het leuke van fietsen in Brabant is dat je overal in de provincie in no time op een onvergetelijke plek bent. Van Cuijk tot in Bergen op Zoom is het één mooi lint van hoogtepunten. De meeste Brabanders weten dat, maar mocht jij de provincie nog niet zo goed kennen, maar wel plannen hebben om de wegen en paden te gaan verkennen? Check dan eerst bijvoorbeeld visitbrabant.com of fietsersbond.nl. Of je bezoekt onderstaande tips.
Provincies verbinden
Brabant dus. Laten we een aantal iconische fietsplekken bezoeken en beginnen aan de oostgrens van de provincie, bij Cuijk. Daar fiets je bijvoorbeeld via de fietsbrug ‘De Maasover’ snel de maas over naar Gelderland. Ook een mooie provincie overigens. De fietsbrug maakt deel uit van het MaasWaalpad dat Brabant verbindt aan Limburg en Gelderland met elkaar verbindt.
Een stukje zuidelijker kom je uit in Oirschot. Ook daar ligt een iconische brug. De Stönner-Meijwaardbrug over het Wilhelminakanaal. Genoemd naar twee Nederlandse militairen die op deze plek vechtend tegen de Duitsers het leven lieten. De brug maakt deel uit van de Liberation Route Brabant. Dat is én mooi fietsen én leren over de bevrijding van Brabant. Meer over de Liberation Route vind je op visitbrabant.com.
Kanonnen en Van Gogh
Nóg een stuk zuidelijker kom je uit in het oorlogsmuseum in Overloon. Dit is echt een unieke ervaring. Tijdens openingstijden kijk je namelijk vanaf de fietsbrug zo naar de tentoonstelling. Ook het museum maakt overigens deel uit van de Liberation Route Brabant.
Nu je toch in de zuid-oosthoek van Brabant bent, in Nuenen vind je een wel heel bijzonder fietspad. Kunstenaar Daan Roosegaarde heeft hier een lichtgevend fietspad aangelegd. Zodra de zon ondergaat lichten de duizenden steentje die in het fietspad liggen op. Het fietspad is een eerbetoon aan het werk ‘The Starry Night’ van Vincent van Gogh, die in Nuenen heeft gewoond. Het fietspad maakt overigens deel uit van de Van Gogh fietsroute. Meer daarover vind je op visitbrabant.com.
Van Nuenen naar Eindhoven is niet heel ver. Bovendien, je moet er toch langs als je naar Tilburg en Breda wilt. Meer daarover zo meteen. In Eindhoven ligt de fietsbrug Tegenbosch die de wijken Strijp en Meerhoven met elkaar verbindt. Dat is bijzonder omdat je 7 meter boven de A2 fietst over een 160 meter langer boogbrug. De avondfietsers krijgen nog een cadeautje. De brug heeft namelijk elk seizoen een andere lichtgevende kleur.
Allez!
Volgende stop is Netersel. Hier stappen we over op de mountainbike. In Netersel ligt namelijk een rotstuin; het Dak van Netersel. Een mtb-parcours dat erg geliefd is bij hardcore-mountainbikers. Zoek je een mtb-uitdaging dan vind je die hier. Het parcours heeft het allemaal. Denk aan steile klimmetjes, rock sections, switch backs, afdalingen. Belangrijk is wel dat je technisch al het nodige in huis hebt.
Zin om even flink tempo te maken? Pak dan de lekker brede snelfietsroute van Tilburg naar Waalwijk. Geen obstakels, maar even lekker doortrappen op je racefiets of speed pedelec. Fiets je een stukje westelijker dan kom je uit in de buurt van Breda. Hier vind je de Fietsallee (of is het Fietsallez?) tussen Breda en Chaam. Allez betekent namelijk ‘gaan’ in het Frans. (Knipoog.) In Brabant is het vooral een mooi breed en strak fietspad waar je omringd door bos elf kilometer lang geniet van een mooi stukje provincie. Leuk is ook dat je er meteen een stuk van de Van Gogh fietsroute pakt. Meer informatie vind je hier.
Brabant heeft natuurlijk nog veel meer geweldige fietsroutes en plekken om te bezoeken. Eerder genoemde websites helpen je verder. Of je kiest een willekeurig Brabants dorp uit en gaat van daaruit op pad. Zeker weten dat je een heerlijke fietsdag hebt.